Tratarea multor boli la oameni și animale se bazează pe accesul la medicamente eficiente.

Cantitățile de produse farmaceutice vândute pe glob s-au mărit considerabil în ultimele decenii, ca urmare a creșterii populației și a speranței de viață.

Studiile făcute până acum susțin că unele substanțe active din produsele farmaceutice sunt excretate sau îndepărtate prin spălare, fără a fi modificate prin metabolism. De exemplu, în apele uzate au fost detectate substanțe provenite din antibiotice, analgezice, antiinflamatoare, antidepresive, etc. Odată ajunse în sistemele de canalizare, reziduurile farmaceutice nu pot fi îndepărtate în proporție de 100% nici chiar în cele mai performante stații de epurare.

Deși concentrațiile de substanțe farmaceutice din mediul înconjurător sunt considerate ca fiind scăzute, studiile științifice arată că, de exemplu, hormonii din medicamente  afectează capacitatea de reproducere a peștilor chiar și în concentrații foarte mici. În alte studii, s-a constatat că peștii expuși la concentrații mici de anumite substanțe antidepresive și-au schimbat comportamentul în moduri care le-ar putea afecta supraviețuirea.

Cum putem schimba această situație?

SĂ NU ARUNCĂM MEDICAMENTELE ÎN TOALETĂ SAU CHIUVETĂ!

Soluția este una simplă: există farmacii care preiau medicamente expirate sau de care nu mai avem nevoie. Ulterior, acestea ajung în incineratoare speciale unde sunt distruse.