Prima clădire racordată la reţeaua de alimentare cu apă, ce pleca de la noul apeduct, a fost Palatul Pensiilor, actualul Rectorat, aflat pe colţul Străzii Vămii, astăzi Mureşenilor. Impunătoarea clădire a fost construită în stil neo-renaştere, cu picturi „sgraffito”, la sfârşitul secolului al XIX-lea, între anii 1881 şi 1885, fiind proiectată de către arhitectul Peter Bartesch. După finalizarea construcţiei apeductului, în 11 decembrie 1893, edificiul primeşte apă în mod centralizat, o apă filtrată şi clorinată, marcându-se astfel începutul unei ere a civilizaţiei în bătrânul nostru burg.
Pe lângă importanţa socială a instituţiei pe care o găzduia, clădirea era şi un punct de reper pentru braşovenii care ieşeau la plimbare. La parterul imobilului, se afla un local celebru în epocă. Prin faţa palatului, era amenajată Promenada, ce ţinea până în Livada Poştei. Acolo se plimba în cursul săptămanii tineretul braşovean, iar vara, trecătorii se opreau la cafeneaua pe care o ţinea Erdelyi.
După 130 de ani, apa la noi în oraş este la fel de bună, iar oamenii continuă să se plimbe pe lângă această clădire impunătoare a Braşovului.