În fiecare an, în data de 19 noiembrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Toaletei. Un prilej de reflecție asupra volumului de apă de pe Pământ, unul de mulțumire pentru faptul că trăim astăzi și nu acum 300 de ani și unul de responsabilitate față de protejarea ei.
Precursorul vasului de toaletă actual a fost creat în anul 1596, când britanicul Sir John Harrington, a publicat un studiu în care a descris un prototip al toaletei la care se trage apa. Ulterior, acesta a fost construit și instalat în casa sa din Kelston. Câțiva ani mai târziu, poetul a fost exilat într-o localitate denumită Bath, care a fost folosită ca punct de reper în numirea camerei destinate toaletei: bathroom.
Trăim timpuri bune pentru protejarea sănătății publice. Cele mai multe boli cauzate de igiena precară au fost eradicate. Toaleta, așa cum funcționează ea, este principala responsabilă pentru dispariția virușilor și bacteriilor din mediul înconjurător. După ce fiecare din noi trage apa la toaletă, aceasta ajunge în rețeaua de canalizare. Apoi, ea este colectată și transportată la o stație de epurare, unde este tratată corespunzător, pentru a putea fi redată naturii!
Dacă vă puneți întrebarea ce înseamnă protejarea toaletei, răspunsul este foarte simplu: nu o tratați ca pe un coș de gunoi și aruncați în ea doar hârtia igienică! Pentru orice alt tip de deșeu, există pubelele!
Așadar, cu cât avem mai multă grijă de toaletă, cu atât mediul înconjurător și sănătatea publică sunt mai protejate!