Astăzi, 3 octombrie 2024, a avut loc conferința de presă, cu ocazia semnării unui contract de lucrări, care face parte din  ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Brașov/Regiunea Centru – etapa II, cofinanțat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, Cod SMIS 319762.

Acest proiect va fi implementat de operatorul regional Compania Apa Brașov S.A.,  prin Contractul de Finanțare nr. 31/19.06.2024 încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Dezvoltare Durabilă care se va desfășura până la 31.12.2027 și este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul de Dezvoltare Durabilă.

În cadrul proiectului, vor fi implementate 13 contracte de lucrări. Printre ele, și CL-R05, cu titlul “ Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și canalizare în municipiul Săcele ”, în valoare de aproximativ 27,3 milioane de euro, fără TVA. Contractul este semnat cu un antreprenor care va asigura implementarea lucrărilor în 36 de luni.

El este împărțit în 5 sectoare, după cum urmează:

  • Sector 1 – zona Baciu – 19 străzi
  • Sector 2 – zona Centru (Turcheș, Cernatu, Movilei) – 49 de străzi
  • Sector 3 – zona Precizia – 10 străzi
  • Sector 4 – zona Satlung – 8 străzi
  • Sector 5 – zona Gârcini – 9 străzi

În municipiul Săcele, infrastructura de apă va fi extinsă și reabilitată, pe o lungime de aproximativ 50 de km.

De asemenea, vor fi realizate lucrări și pentru extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare, pe o lungime de aproximativ 47 de km.

În plus, vor mai fi realizate următoarele:

  • execuția a 4 stații de pompare a apei uzate și realizarea conductelor de refulare aferente acestora
  • execuția unor lucrări de modernizare și echipare în cadrul a patru gospodării de apă existente în municipiul Săcele si realizarea unei instalații de clorinare în zona Bunloc
  • execuția și integrarea echipamentelor necesare pentru realizarea unui sistem de tip SCADA , în zona de alimentare cu apă a municipiului Săcele

Investițiile contribuie la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din localitățile vizate de proiect, precum și la protejarea mediului, facilitând, totodată, dezvoltarea economică a zonei, prin creșterea accesului la servicii de apă potabilă și apă uzată, în vederea realizării angajamentelor asumate de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.