Economisirea apei ar trebui să fie o chestiune prioritară pentru fiecare dintre noi. Consumul casnic este doar vârful aisbergului. Orice aliment cumpărăm, orice element vestimentar alegem, orice pantofi purtăm, orice detergent folosim sau orice parfum utilizăm, acel element conține apă virtuală, folosită în procesul de producție.
Prin urmare, consumul nostru real de apă este suma apei utilizate direct și a apei virtuale. Spre exemplu, pentru o ceașcă de cafea sunt necesari 140 de litri de apă, 180 de litri pentru un kilogram de roșii, 460 de litri pentru un kilogram de portocale sau 15.500 de litri pentru 1 kg de carne de vită. Pentru fabricarea unui tricou din bumbac se consumă 2.700 de litri, iar pentru obținerea unei perechi de blugi, 11.000 de litri.
Specialiștii estimează că în Europa de Vest, fiecare locuitor consumă zilnic aproximativ 4.000 de litri de apă virtuală. Adesea, lucrurile pe care le achiziționăm provin din regiuni sărace în surse de apă potabilă. În Brazilia, producția de cafea este un mare poluator al apei iar în Spania, cultivarea fructelor și legumelor au provocat scăderea dramatică a pânzei freatice.
Natural și prietenos cu pielea, bumbacul are o imagine pozitivă în rândul consumatorilor. În schimb, creșterea bumbacului are efecte negative asupra mediului înconjurător deoarece se folosesc cantități mari de îngrășăminte chimice și pesticide, la care se adaugă și cantități enorme de apă.
Unul dintre marile dezastre ecologice s-a produs în Asia Centrală, unde Marea Aral a dispărut aproape în totalitate, între anii 1960 și 2010. Cauza este folosirea apei pentru irigarea plantațiilor de bumbac, pe o suprafață de aproximativ 2.000.000 de hectare.
În contextul schimbărilor climatice, apa este resursa cu adevărat importantă pentru omenire. Dacă vom păstra un pic mai mult lucrurile pe care le avem, deja am făcut un pas mare pentru protejarea apei și pentru generațiile viitoare.