Inspirat de unul dintre cei mai eficienți înotători ai naturii, țiparul, bio-roboticianul Auke Ijspeert și echipa sa de la Școala Politehnică din Lausanne au construit un robot experimental. Acesta este o soluție care ar putea permite oamenilor de știință să detecteze și să monitorizeze poluanții din corpurile de apă.
Envirobot are aproximativ 1,5 metri lungime și poate fi controlat de la distanță. Modulul frontal coordonează mișcarea componentelor sale care sunt echipate cu senzori diferiți. Pe măsură ce înoată, senzorii efectuează măsurători și trimit date în timp real către un computer.
Envirobot se bazează pe senzori biologici (organisme vii) pentru a verifica apa. Spre exemplu, unul dintre senzori folosește bacterii care emit lumină atunci când sunt expuse la mercur. „Intensitatea luminii este proporțională cu prezența mercurului în apă”, spune Behzad Bayat, unul dintre inginerii echipei.
De asemenea, robotul poate colecta până la trei probe de apă din puncte diferite. Poate fi transportat cu ușurință, o caracteristică care l-ar putea face util în situații de urgență, cum ar fi scurgerile de substanțe chimice sau dezastrele naturale. „Scopul final este de a avea un sistem în care nu doar un singur robot, ci poate zece roboți ar putea crea împreună o hartă a poluării”, spune Ijspeert.
Până una alta, Envirobot este doar un prototip, iar aplicațiile sale rămân speculative.
Viitorul luminos presupune o grijă a prezentului față de toate resursele de apă. Cu siguranță, în tabloul vieții de peste 50 de ani, roboții vor fi ceva obișnuit și mult mai ieftin. Până atunci, omenirea are multe provocări de înfruntat privind utilizarea corespunzătoare a resurselor. Iar, apa, rămâne cea mai importantă.