Unul dintre locurile cele mai misterioase din munţii Bucegi este cascada celor 7 izvoare, situată între lacurile Bolboci şi Scropoasa, într-un peisaj de vis. Apa care ţâşneşte din munte este subiectul a numeroase legende care îi atribuie proprietăţi magice sau chiar extraterestre.

7 izvoare sau 7 mituri. Cam așa se poate numi povestea care o înconjoară.

În primul rând, calitatea apei acestor izvoare este una deosebită. Există, evident, mai multe teorii legate de acest fenomen. Studii microbiologice asupra apei din cascadă au fost efectuate încă din perioada interbelică. Mai mulţi specialişti s-au ocupat de cascadă, printre specialiști precum Grigore Marinescu sau geologul Gheorghe Murceanu susțineau la acea vreme că apa care izvorăşte din această cascadă ar fi cea mai pură din lume, lipsită complet de nitriţi şi nitraţi. Concluziile acestora au fost confirmate în aceeaşi perioadă de francezi, care au primit la rândul lor mostre de la 7 izvoare. Mai apoi, între anii 1981 şi 1982 au fost efectuate şi alte studii în zonă, comandate de Nicolae Ceauşescu, fără a se cunoaşte însă oficial tema studiilor şi nici rezultatele. Alte determinări au fost făcute după 1990 de institute din Germania sau Franţa, precum Fresenius sau Larex, au stabilit că apa din munţii Bucegi are parametrii optimi de puritate.

În al doilea rând, există un magnetism al acestor izvoare. Unul mistic și unul bazat pe argumente științifice.  Unii cercetători au afirmat că şuvoiul trece printr-un câmp magnetic, anomalii de acest fel fiind descoperite în zonă, fie străbate un zăcământ de argint care purifică apa.

În al treilea rând, cele 7 izvoare sunt asociate cu nemurirea. Astfel, au apărut şi diferite zvonuri că accesul la izvoare ar fi fost restricţionat de Nicolae Ceauşescu. Fostul preşedinte român ar fi fost convins că la cele 7 izvoare se află secretul nemuririi. Tot în legendă, este învăluit și faptul că, specialiştii cooptaţi de Ceauşescu ar fi descoperit un lac subteran, uriaş, chiar sub stânca din care izvorăşte la suprafaţa cascada.

Numărul 4 pe listă este legătura izvoarelor cu civilizația dacică. Mitul spune că acestea ar fi fost izvoarele sacre ale lui Zamolxe, din care își lua o parte din putere.

Fie că alegeți să beți “ cea mai pură apă din lume ”, fie că vă bucurați de minunatul peisaj, munții Bucegi rămân o variantă pitorească de excursie!