Suntem din ce în ce mai preocupați de energia pe care o consumăm, de unde provine ea și evident, cât costă. De cele mai multe ori, soluțiile de captare a energiei într-un mod responsabil și sustenabil pot veni din natură.
Valurile, pe lângă frumusețea și puterea lor, pot fi o variantă câștigătoare. Acestea conțin o cantitate mare de energie generată de vânturi și soare. Experții în domeniu susțin că, în Atlanticul de Nord, energia stocată poate ajunge la 10 KW pe metru pătrat.
De mult timp, inginerii au încercat transformarea mișcării verticale și orizontale a valurilor, în energie care să poată fi utilizată de oameni. Există o mare varietate de instalații realizate în acest scop, care pot fi localizate pe coastele mărilor sau în largul acestora, în țări ca Scoția, Japonia și Marea Britanie.
Este evident că orice tehnologie nouă are avantaje și dezavantaje. Printre lucrurile bune, se pot aminti:
- sursă de energie regenerabilă și inepuizabilă
- impactul asupra mediului este practic nul, cu excepția sistemelor de acumulare a energiei valurilor aflate pe uscat
Dezavantajele țin de lipsa de predictibilitate în ceea ce privește formarea valurilor și intensitatea acestora sau randamentul diverselor dispozitive utilizate.
Cu siguranță, viitorul apropiat ne va surprinde cu soluții tot mai avansate legate de captarea energiei valurilor. Omenirea nu este departe de a reuși și această performanță.