Atunci când vedem un curcubeu, ne umplem de bucurie și admirație! Fenomenul ne dă o stare de bine, aproape inexplicabil. Copiii îl desenează mai mereu, pentru că este asociat cu fericirea.

Din punct de vedere științific, curcubeul este un fenomen optic care apare când lumina Soarelui suferă fenomenele de refracţiereflexie şi difuzie la întâlnirea cu picăturile de apă din atmosferă. El are aspectul unui imens arc multicolor desfăşurat pe cer. La contactul cu un strop mărunt de apă, lumina albă este descompusă în frecvenţe individuale corespunzătoare culorilor din spectrul vizibil, prin refracţie, la fel ca la intrarea într-o prismă optică.

Curcubeul apare atunci când sunt îndeplinite două condiţii. În primul rând este nevoie ca observatorul uman să fie poziţionat între soare şi picăturile de apă. Stropii mărunţi de apă pot proveni fie de la ploaie, fie din aburul unei cascade sau chiar de la gura unui pulverizator al unui furtun de grădină. A doua condiţie este ca unghiul pe care soarele, stropii de apă şi ochii observatorului îl formează să fie în intervalul 40o-42o. De aceea este nevoie ca fenomenul să se producă în dimineţile sau după-amiezele însorite imediat după ploaie. Altfel, noi, oamenii de la nivelul solului, nu am avea poziţia corespunzătoare observării curcubeului.

Și copiii știu ordinea culorilor într-un curcubeu, deoarece este ușor de reținut. Succesiunea culorilor de la exterior spre interior este următoarea: roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo, violet (ROGVAIV).

Prima persoană care a descoperit acest fenomen a fost un călugăr german de la începutul secolului al XIV-lea. Numele clericului neamţ era Theodoric din Freiburg, iar anul demonstraţiei sale, 1304.

Curcubeul este aproape filosofic: toţi cei care îl privesc simultan, văd de fapt versiuni uşor diferite ale acestuia. De aceea, semnificațiile lui au fost interpretate mereu, în sens metafizic. El înseamnă viață, speranță, făgăduință, armonie, creație și înălțare spirituală.

Chiar dacă este subiectiv, un arc minunat de lumină ne face mai fericiți, mai meditativi, mai copii.