Pentru sănătatea publică, tratarea şi distribuirea unei ape sigure pentru consum este considerată una dintre cele mai mari realizări ale secolului 20. Istoria tratării apei începe în Anglia la sfârşitul secolului 19, iar studiile făcute ulterior au demonstrat o puternică legătură între dezinfecţia cu clor a apei şi scăderea drastică a ratei bolilor şi mortalităţii cauzate de holeră, febră tifoidă, dizenterie sau hepatita A. Peste câțiva ani, datorită clorinării apei, aceste boli au fost eradicate în SUA și alte țări dezvoltate.
În ţările în care apa nu este tratată corespunzător, impactul asupra sănătăţii publice este devastator. Într-un raport publicat în 2022, Organizația Mondială a Sănătății estimează că 2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă sigură și că peste 3 milioane de oameni, majoritatea copii, mor în fiecare an de boli transmise pe calea apei.
În staţiile noastre de tratare a apei de la Săcele şi Bogata, clorul este substanţa folosită pentru a dezinfecta apa brută. Eficiența procedeului de clorinare, spre deosebire de alte procedee (tratare cu ozon, radiere cu UV, etc.), constă în faptul că, o perioadă de timp, se menține în apă așa numitul clor rezidual liber. Acesta are rolul de a proteja apa potabilă de potențialii contaminanți microbiologici pe care aceasta i-ar putea întâlni în drumul ei către robinetul consumatorului.
Deși clorul este adăugat în concentrații foarte mici, uneori gustul sau mirosul acestuia sunt mai puternice, în funcție de temperatura apei, distanța față de locul tratării sau ora la care este folosită. Pentru cei care sunt sensibili la mirosul sau gustul acestuia, există o soluție simplă, păstrarea apei în frigider timp de o oră, înainte de fi consumată.
Acum, că vara este aici, vă recomandăm să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi. Evident, o apă tratată și clorinată, sigură, proaspătă și rece. Hidratarea, starea de bine și răcoarea sunt sinonimele unei zile perfecte!