Specialiști de renume mondial în domeniul climei au avertizat că în următorii 8 ani trebuiesc luate măsuri drastice, pentru ca temperatura medie globală să fie menținută la maximum 1,5 grade Celsius față de nivelul preindustrial. Dincolo de această limită, chiar și o jumătate de grad va crește riscurile de secetă, inundații, căldură extremă și sărăcie pentru sute de milioane de oameni. Pământul este deja cu 1,1 grade Celsius mai cald decât era acum 150 de ani. Națiunile cele mai bogate sunt responsabile pentru majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră, de la Revoluția Industrială până acum.

Ce soluții avem la dispoziție pentru diminuarea cantității de dioxid de carbon din atmosferă?

Două dintre ele sunt:

  • Plantarea copacilor este o metodă naturală, dar necesită suprafețe foarte mari de teren și un timp pe care nu-l mai avem la dispoziție. Un copac poate muri, poate fi tăiat sau ars după ce este plantat, ceea ce face dificil de calculat cât de mult CO₂ va absorbi de-a lungul vieții sale.
  • O soluție inedită, dezvoltată de compania Climeworks, captează dioxidul de carbon direct din aer. În timpul procesului, CO₂ este atras în colectoare și captat pe un material filtrant foarte selectiv. Odată ce filtrul este saturat, colectoarele sunt închise și temperatura este crescută la aproximativ 100°C pentru a fi eliberat dioxidul de carbon.

După ce a dezvoltat această tehnologie în laborator, timp de aproape un deceniu, în 2017, compania a construit prima sa fabrică în Hinwil (Elveția), cu o capacitate de captare de 900 de tone pe an, alimentată cu energie din incinerarea deșeurilor. Atunci, dioxidul de carbon era vândut producătorilor de băuturi carbogazoase, cultivatorilor de legume și  fructe sau clienților din industria auto și sectorul energetic. Acum, principalul obiectiv al companiei este îndepărtarea carbonului din atmosferă și stocarea lui în subteran. Astfel, Climeworks intenționează să elimine câteva milioane de tone de CO₂ pe an, până în 2030 și 1 miliard pe an până în 2050. Pare mult, dar dacă ne raportăm la cele 36 de miliarde de tone de CO₂ produse de omenire în 2021, putem realiza cât de importante sunt toate măsurile luate până acum pentru diminuarea emisiilor de carbon.

Pentru a-și atinge obiectivul, în septembrie 2021, compania a inaugurat în Islanda prima sa fabrică de captare și stocare directă a carbonului, capabilă să elimine 4.000 de tone pe an.  CO₂ captat este amestecat cu apă și injectat în roca bazaltică, la 1 km sub pământ, unde se transformă încet într-un mineral carbonat. De curând, compania anunțat că va construi a doua fabrică în Islanda, care va capta și stoca anual 36.000 de tone de dioxid de carbon.

Între timp, planeta este poluată în continuare. Până vom strânge bani pentru o astfel de uzină, am putea apela la soluția numărul 1. Și de mâine, să plantăm fiecare câte un copac, pentru un viitor respirabil!