Dezvoltarea fără precedent a științei din ultima perioadă ne ajută să evaluăm impactul major al poluării asupra sănătății ființelor vii.

În 2019, cercetătorii au raportat prezența unor particule care poluează aerul, în placenta bebelușilor nenăscuți, produse de traficul auto și arderea combustibililor fosili. Un an mai târziu, Dr. Antonio Ragusa, director secției de Obstetrică și Ginecologie a  Spitalului Fatebenefratelli din Roma, a condus un studiu care a scos la iveală prezența microplasticului în placentele a patru din cele șase femei care și-au dat consimțământul să-și doneze acest organ după naștere.

Majoritatea particulelor mici plastic aveau mărimea de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că acestea au fost suficient de mici pentru a fi transportate prin vasele de sânge. Au fost găsite bucăți de culoare albastră, roșie, portocalie sau roz care provin de la ambalaje, vopsele, produse cosmetice sau de îngrijire personală. Este posibil ca particulele să fi pătruns și în corpurile bebelușilor, dar cercetătorii nu au putut să evalueze acest lucru.

Impactul microplasticului asupra sănătății fetușilor este încă necunoscut. Aceste particule nu conțin doar plastic, pot avea substanțe chimice sau metale adăugate pentru colorarea sau stabilizarea materialului.

Unii oamenii de știință spun este posibil ca micile bucăți de plastic să întârzie creșterea fătului sau să deranjeze dezvoltarea sistemului imunitar al acestuia.

Într-un studiu din 2019, Organizația Mondială a Sănătății susține că nu există suficiente dovezi pentru a susține că ingerarea particulelor de plastic este dăunătoare sănătății umane.

Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate contribui prin gesturi mici la diminuarea volumului enorm de deșeuri de plastic care ajung în corpurile de apă. Spre exemplu, alegerea unui ambalaj din sticlă în locul unuia de plastic poate face diferența în zilele care urmează.

Orice am alege, să protejăm mediul înconjurător sau umanitatea, un lucru e clar: bebelușii viitorului vor fi diferiți!