Industria modei este una poluantă, iar oamenii de știință caută soluții ca noi să rămânem bine îmbrăcați, dar într-un mod sustenabil. Emisiile de carbon generate de industria prelucrării pieilor de animale se situează între 8 și 10 procente din totalul acestor gaze poluante. Și deși, designerii ca Stella McCartney sau Ganni au folosit pielea ecologică ca variantă de colecție, nici aceasta nu este una prietenoasă cu mediul. Aceasta, deoarece este realizată din poliuretan, un derivat al plasticului. Întrebarea care decurge de aici este firească: ce alegem?
Datele existente în acest moment spun următoarele: produsele din piele prezente în comerț vor determina sacrificarea a peste 430 de milioane de vaci, până în anul 2025. În plus, industria creșterii vitelor este și ea una poluantă, producând efecte ca poluarea apei și tăierea pădurilor. Lanțul efectelor nu se oprește aici. Tratarea pieilor este realizată cu crom, în timp ce există variante vegetale cu care se poate executa operațiunea, chiar și într-o zi.
Cea mai bună variantă este, în acest moment, pielea crescută în laborator. Adică o piele crescută fără a sacrifica vreun animal. Sectorul se numește biofabricare și cuprinde mai multe secțiuni.
Cea mai cunoscută piele biofabricată se numește Mylo, produsă de compania Bolt Threads. Testele inițiale s-au bazat pe reproducerea tipului de sol existent în păduri, într-un mediu controlat, de laborator. Prin hrănirea miceliilor din celule, cu umiditate și temperatură controlate, a fost obținut primul strat în mai puțin de 2 săptămâni. Experimentele au continuat și așa a fost obținută Mylo.
Schimbarea comportamentului consumatorilor de modă este greu de realizat. Totuși, atunci când mergem la cumpărături de haine, ar fi bine să citim cu atenție eticheta, mai ales când este vorba despre pantofi, genți, haine de piele. Producătorii au început să afișeze deja variantele eco ale produselor lor. Uneori, acestea sunt chiar mai scumpe decât cele produse în masă. Totuși, ar trebui să ne întrebăm dacă avem nevoie de atâtea variante în dulap sau ne putem mulțumi cu mai puține, dar biofabricate sau măcar, ecologice.