Așa cum am precizat zilele trecute, comportamentul civic al oamenilor determină acțiuni ale Companiei care se realizează cu greutate și prezintă risc, mai ales în contextul actual.

Drept urmare, este relevant să știm ce sunt apele uzate și care sunt acele materiale sau obiecte pe care nu este bine să le aruncăm în toaletă.

Apele uzate sunt rezultate în urma proceselor industriale de producţie sau activităţilor casnice, poluate cu diferite substanţe, evacuate prin intermediul sistemului de canalizare în râuri, lacuri, mări sau pe diferite terenuri, cu sau fără epurare prealabilă.

Acestea au în compoziţie 99% apă şi 1% materii organice şi nutrienţi (azot, potasiu, fosfor), materii anorganice şi minerale dizolvate, materii chimice toxice şi microoorganisme patogene (viruşi, bacterii și viermi intestinali). Toate acestea pot afecta sănătatea fiinţelor vii şi mediul înconjurător, în situaţia în care apele uzate sunt deversate fără a fi tratate în prealabil.

Aici intervin stațiile de epurare, adevărate uzine, care prin procedee mecanice și bio-chimice transformă apele uzate în unele ce pot fi redate mediului înconjurător.

Șervețelele umede, absorbantele, părul uman sunt cele trei elemente care blochează în mod constant rețelele de canalizare şi pompele de ape uzate. Dacă reușesc să străbată complicata rețea de canalizare, ajung în stațiile de epurare. Aici blochează grătarele rare și dese, precum și sitele din dotare. Curățarea lor se face doar manual și poate duce uneori la oprirea temporară a stațiilor. Imaginile de mai jos sunt relevante în acest sens.

Facem din nou un apel către toată lumea: fiți responsabili și protejați mediul!