Continuăm seria de postări din cadrul campaniei de informare, conștientizare și educare – SOS Canalizarea!. Eroul de astăzi este nimeni decât șervețelul umed. Care, în acest context pandemic, a devenit foarte important și foarte intens utilizat.
Șervețelul umed a fost inventat în anul 1958 de americanul Arthur Julius, care lucra în industria cosmetică. A început producția de serie în anul 1963, cu șervețelele umede utilizate de către un mare lanț de fast-food din SUA. Tot el a folosit această denumire, deoarece inițial era impregat cu un tip de săpun.
În prezent, există diverse tipuri de șervețele umede: pentru bebeluși, cosmetice, de menaj, pentru îngrijirea animalelor de companie, industriale și lista poate continua. Utilizarea lor în exces poate dăuna sănătății, dar și mediului înconjurător și sistemului de canalizare. Mai ales când, acestea sunt aruncate direct în vasul de toaletă după folosire.
Conform unor studii recente, se estimează că un șervețel umed se descompune în 100 de ani. Până atunci, el se depune pe conducte sau poate ajunge în stațiile de epurare. Cantitatea totală strânsă manual, din Stația de Epurare Brașov, într-un an de zile, este de aproximativ 800 metri cubi.
Indiferent de tipurile de servețelele umede pe care alegeți să le utilizați, vă rugăm frumos să le aruncați la gunoi! Apele pot rămâne curate dacă acest mic efort este unul comun.