Poiana Brașov, 03-04 octombrie 2018
În luna septembrie 2018 s-a încheiat procesul de facturare a taxei de dezvoltare în stațiune. Este motivul pentru care Compania Apa Brașov a invitat presa și hotelierii din stațiune la turul de vizitare a uneia dintre cele mai spectaculoase construcții realizate în județul Brașov în ultimii 20 de ani – tunelul de un kilometru lungime, construit prin străpungerea unui versant, parte a colectorului de canalizare Poiana Brașov – Râșnov. Tunelul este electrificat și este construit la o adâncime de circa 12 metri. În tunel se află conducta prin care sunt transportate apele uzate din stațiune spre Stația de Epurare Brașov, acolo unde apele uzate sunt tratate conform normelor UE privind protecția mediului înconjurător.
Vizitatorii au putut parcuge tunelul de la un capăt la altul. Este pentru prima dată când acest tunel este deschis publicului. Inițiativa noastră a avut ca scop informarea directă a cetățenilor în legătură cu investiția realizată.
Colectorul de canalizare este un bun public aflat în patrimoniul municipiului Brașov, chiar dacă a fost construit de Compania Apa.
Practic, această investiție a rezolvat nu doar o problemă de mediu, ci și una de infrastructură zonală. În anii ‘90, apele uzate din Poiana Brașov erau deversate câteodată pe Valea Sticlăriei. Acest lucru se întâmpla din cauza faptului că stația de epurare din zonă era depășită din punct de vedere tehnic și nu reușea să le trateze corespunzător. Drept urmare, a fost căutată o soluție: realizarea colectorului și dezafectarea stației de epurare.
Colectorul reprezintă un succes investițional realizat printr-un efort comun al Companiei Apa, al autorităților locale (Primăria Brașov, Consiliului Județean Brașov) și al beneficiarilor direcți din Poiana Brașov. Proiectul a fost posibil datorită implementării programului ISPA, derulat în perioada 2002-2010, prin care, în județul Brașov, au fost realizate mai multe lucrări ce au avut în vedere tratarea și distribuția apei potabile, precum și colectarea apelor uzate, atât pentru municipiul Brașov, cât și pentru localitățile învecinate. Valoarea întregului program ISPA a fost de aproximativ 53 de milioane de euro.
Pentru accesarea programului ISPA, Guvernul României a încheiat un memorandum cu reprezentanții Comisiei Europene, care, la nivelul țării noastre, a fost transpus în Legea 127/2003. În acest sens, Comisia Europeană a impus aplicarea în proiect a principiului “poluatorul plătește”. Cu alte cuvinte, costul întregii investiții trebuia recuperat de la beneficiarii direcți – agenți economici cu activitate în turism și persoane fizice nerezidente. Comisia Europeană a hotărât acest lucru, întrucât beneficiarii direcți ai colectorului din stațiune desfășoară, în proporție de peste 90%, activități care nu sunt casnice, respectiv activități economice generatoare de venituri. Este vorba despre proprietari de hoteluri și case de vacanță.
Soluția găsită a fost introducerea unei taxe – taxa de dezvoltare, care a fost instituită în anul 2004, pe o perioadă apreciată inițial la 6 ani. A avut valoarea de 1,04 euro/m³ apă deversată, plus TVA. Acest mecanism a asigurat echitatea și proporționalitatea contribuției financiare a fiecărui agent economic din Poiana Brașov, în funcție de activitatea turistică efectiv derulată.
În plan local, Consiliul Județean Brașov a fost autoritatea publică competentă să emită hotărâri prin care să fie puse în aplicare toate cerințele din memorandum pentru derularea programului ISPA, deci, implicit, realizarea colectorului din Poiana Brașov. Este vorba despre două hotărâri emise în 2003 și, respectiv, în 2004. Compania Apa a fost desemnată de către Consiliul Județean Brașov să colecteze taxa.
În perioada 2004 – 2014 consumul de apă facturat a scăzut la jumătate (de la 428.000 m³ în 2004, la aproape 213.000 m³ în 2014). Scăderea a fost generată de contorizare, majorarea prețului la apă, criza apărută la începutul anilor 2000, modernizarea instalațiilor hotelurilor. Drept consecință, durata de facturare a taxei a fost prelungită de la 6 ani – cât era estimat inițial – la 14 ani, adică până în 2018.
Valoarea totală a colectorului a fost de aproximativ 3,9 milioane euro.
Din luna septembrie a acestui an, Compania Apa Brașov a eliminat taxa de dezvoltare, întrucât suma facturată până în luna august 2018 (inclusiv) a acoperit valoarea investiției.
Compania Apa Brașov le mulțumește tuturor celor care au susținut derularea acestui proiect care contribuie atât la protejarea mediului înconjurător, cât și la dezvoltarea turismului în zonă!