Căldura apelor uzate poate fi recuperată oriunde locuiesc oameni și există o cantitate suficient de mare de apă menajeră. Apele uzate pot fi transformate într-o sursă continuă de energie, deoarece volumul acestora poate fi calculat și prognozat cu precizie pe o perioadă lungă de timp. În plus, temperatura apelor uzate este constantă, iarna 10 – 12°C, iar vara între 17 și 20°C. Această temperatură generează energie care poate fi utilizată pentru încălzirea și răcirea clădirilor.
Principiul de funcționare este destul de simplu: apa curge prin schimbătorul de căldură care are o temperatură mai mică decât cea a apei uzate. Astfel, apa din schimbător este încălzită și valorificată cu ajutorul unei pompe de căldură, parte integrantă a sistemului de încălzire centrală.
Pentru o utilizare economică a energiei din apele uzate menajere sunt necesare unele condiții: un debit minim de 15 litri/secundă în conducta de canalizare sau o stație de epurare cu peste 2.000 de rezidenți conectați.
În Europa, sunt deja peste 200 de sisteme funcționale în Europa care folosesc căldura existentă în sistemul de canalizare. Majoritatea sunt în Germania, altele în Franța, Olanda sau Scandinavia și au o putere cuprinsă între 20 kW și 2 MW.
Schimbările climatice din ultimii ani fac necesară găsirea unor modalități de încălzire răcire și a locuințelor care să micșoreze emisiile de carbon în atmosferă.
În același timp, creșterea globală a prețurilor la energie determină multe state să ia serios în calcul această soluție de recuperare a energiei pentru că este atractivă, puțin costisitoare și regenerabilă.
Uneori, comorile nu ne sunt ascunse. Trebuie doar să avem dorință să le găsim.